Arne Nøis

Født 1946 - døde 21. mars 2012.
Edvins adoptivsønn (Mor: Rubach, Harstad. Far: engelsk)



1: Arne Nøis 2010 2: selvportrett (JEP arkiv)
 

Han var den siste fangstmann fra Nøis-familien, og overvintret 3 år sammen med faren Edvin og moren Anna - først i Skansbukta 1961-62 og deretter på Gråhuken 1962-64.

Som 17-åring hadde han skutt 7 isbjørner, ikke så verst å ha på sin CV for en meget ung mann.
 

Her er Arnes historie om en av de som ble skutt på Gråhuken:

Da Arne kikket ut vinduet i fangststasjonen, så han rett inn i øynene på en isbjørn, bare et par cm utenfor glasset, Arne like mange cm fra glasset på innsiden. 
Her er Arnes egne ord: "Jeg røska 38-revolveren ned fra veggen og skjøt bjørnen gjennom vindusglasset og rett mellom øynene". 

 

Edvin og Anna som lå middagskvil fikk en "brå" oppvåkning etter hva Arne forteller. Antagelig var det en stolt far selv om han sikkert var litt forbannet for ei knust vindusrute, det var jo tross alt et stykke til glassmester :)

 

En annen situasjon i ungdommelig overmot var da Arne tok fangstbåt med påhenger og dro til Moffen mens "gamlingan" lå middagskvil. Der skjøt 17-åringen  en hvalross. Edvin var skikkelig forbannet da han kom tilbake, for dette var farlig arbeid. Mange hadde blitt skadet eller drept i nærkontakt med hvalross. Moffen er omlag 20 km. fra kysten.

 

Edvin tok med Arne på sledetur til Nordaustlandet og Sjuøyane. En opplevelse Arne sier han ikke glemmer, selv om den var fri for dramatikk. Turen tok en ukes tid og de overnattet både i telt og hytter, bl.a. i hytta på Pippsøya som da var i dårlig forfatning.
 

Arnes dagboknotater fra 1961/62 (Planen var å overvintre i Hornsund, men det ble Skansbukta)

Lørdag 9.9

Har vært ute og skutt 3 snadd, det var skjellis og bra forhold

Torsdag 14.9

En snadd felt i dag, men det var dårlig vær på feltet.

Fredag 15.9

Har vært i byen og ordnet alt klart for avreise til Hornsund. Fint vær, vindstyrke 3.

Lørdag 16.9

Er nu i Hjorthamn for å vente til i morgen, for da kommer "Norsyssel"

Søndag 17.9

Er for full stim på vei til Hornsund.

Mandag 18.9

Har vært i Hornsund men måtte gjøre vendereis fordi det var for mye dønning og is. Vi er nu på vei til Bellsund for å se om husan der er i orden.

Tirsdag 19.9

Her i Bellsund er det umulig å overvintre, husene er alt for dårlige. derfor drar vi til Isfjorden. Vi skal ligg i Skansbukta.

Onsdag 20.9

Er nu kommet til Skansbukta, her liker jeg meg fint. Lossingen går som en drøm. Hilmar og frue skal ligge i Sassen.

Tirsdag 26.9

Vi er nu i "Dickson" for å reparere uthuset der. i dag oppdaget jeg at bjørnen hadde trøska klørne i pappen på nersiden av huset. Pappa har vært oppe i åsen og skutt 10 ryper, og nå har jeg nettopp vært oppe og skutt 1. Det er min første rypefangst".

Torsdag 8.2.1962

I dag - 4 gr. overskyet. Har vært innom Brattfjellet og måket vei. En snadd var like ved landkaillen - et morsomt syn.

Fangstmannskunst © John-Eldar Pedersen:

En av Arnes egenskaper var at han likte å tegne, og her er et knippe fra hans skisser. Totalt har Arne omlag 45 skissetegninger. 

Ifølge Sysselmannen på Svalbard så er denne type kunst med motiver fra Svalbard omtrent ikke kjent fra før, slik at dette er en nyoppdaget side av fangstmenns virksomhet. 

Foruten den tro gjengivelse av en rekke motiv så berømmes skissene av fagfolk for den detaljerte utførelsen, og det skal bli spennende å jobbe videre med dette.
NB: Skissene var gjort i en liten gul notisbok. Forstørrelse viser et grundig detaljarbeide. Som Arne selv sa: "På skolen fikk jeg S i tegning..".

 


JEP arkiv.



Webutvikling og design: John-Eldar Pedersen
Copyright © 2013. All rights reserved.